Damascus Petty Mes

Knife Care 101

Inhoud

Zorg dragen voor je messen is essentieel om hun levensduur en prestaties te behouden. Of je nu een professionele chef-kok bent of een thuis kok, het juiste onderhoud van je messen kan een aanzienlijk verschil maken in de kwaliteit van je culinaire ervaringen. In deze blogpost zullen we enkele eenvoudig te volgen richtlijnen verkennen om ervoor te zorgen dat je messen in uitstekende conditie blijven.

1. Weet met welke soort staal je te maken hebt

De eerste stap in messenonderhoud is het begrijpen van het type staal waaruit je mes is gemaakt. Messen vallen over het algemeen in twee hoofdcategorieën: roestvrij staal en koolstofstaal. Hier zijn enkele veelvoorkomende staalsoorten die je zou kunnen tegenkomen:

Roestvrij staal

  • AEBL
  • RWL34

Carbon Steels:

  • 52100
  • 80CRV2
  • DAMASCUS
  • 26C3
  • C125 U

Onderhoud van roestvrij staal

Roestvrijstalen messen zijn over het algemeen eenvoudiger te onderhouden dan messen van koolstofstaal vanwege hun weerstand tegen vlekken. Toch zijn ze niet volledig vlekvrij. Vermijd blootstelling aan sterk zure stoffen zoals citroensap, aangezien langdurig contact tot vlekken kan leiden. Regelmatig reinigen en drogen zijn essentieel om roestvrijstalen messen in goede conditie te houden.

Onderhoud van koolstofstaal

Messen van koolstofstaal hebben meer kans op vlekken dan hun roestvrijstalen tegenhangers. Om roest en vlekken te voorkomen, houd je je mes van koolstofstaal schoon en droog. Vermijd het langdurig onderdompelen in water. Als je van plan bent het mes voor langere tijd op te bergen, veeg dan het lemmet af met een neutrale olie om het te beschermen tegen vocht.

Onderhoud van het handvat

Messenhandvatten zijn gemaakt van verschillende materialen, en hoewel veel behandeld zijn om waterbestendig te zijn, is het het beste om langdurige blootstelling aan water te vermijden. Houten handvatten, in het bijzonder, hebben baat bij af en toe een beetje olie. Je kunt geschikte oliën hiervoor vinden in onze webwinkel, zodat je handvatten in uitstekende staat blijven.

Algemene mededeling

Plaats je mes nooit, onder geen enkele omstandigheid, in de vaatwasser. Dit zal het lemmet onherstelbaar beschadigen. Zelfs roestvrijstalen messen moeten met de hand worden gewassen. Wanneer je een nieuw mes van ons ontvangt, komt het met een coating van industriële voedselveilige olie. Voordat je het gebruikt, was en droog het mes voorzichtig om deze coating te verwijderen.

Advies over snijplanken

Het kiezen van de juiste snijplank is net zo belangrijk als het zorgen voor je messen. Vermijd het gebruik van planken gemaakt van materialen die harder zijn dan het lemmet, zoals glas of steen, omdat ze je mes snel kunnen bot maken. Kies voor zachtere materialen zoals hout of plastic, en vergeet niet om je snijplank regelmatig schoon te maken en te onderhouden.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je messen scherp, vlekvrij en klaar zijn voor elke culinaire uitdaging. Goed mesonderhoud verbetert niet alleen hun prestaties, maar verlengt ook hun levensduur, waardoor het een waardevolle investering is voor elke kookliefhebber.

Veel snijplezier!

nl_NLNL